Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Για σκληρές συγκρούσεις προειδοποιεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΚΑ διοργανώνει αύριο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα. Η συγκέντρωση προγραμματίζεται για αύριο στις 10 το πρωί έξω από το ΥΠΕΚΑ ενώ η συνάντηση με την τρόικα πρόκειται να ξεκινήσει στις 11 π.μ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος προειδοποίησε ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με τις προτάσεις της τρόικας για απελευθέρωση της αγοράς, με τις οποίες διαφωνεί η ΓΕΝΟΠ, θα πρέπει για να υλοποιηθούν, να εγκριθούν από τη διοίκηση της ΔΕΗ. «Για να συμβεί αυτό», τόνισε, «ακόμη και αν βρεθούν στελέχη της επιχείρησης που θα τις υπογράψουν, η συνεδρίαση του ΔΣ πρέπει να γίνει εκτός Ελλάδας. Στη Γη του Πυρός».
Αιτία της διαμάχης αποτελεί η πρόσβαση ιδιωτών στην λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή. Η αρχική πρόταση της τρόικας για πώληση του 40 % των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ απερρίφθη το καλοκαίρι από την κυβέρνηση και έκτοτε αναζητούνται ισοδύναμες λύσεις. Η ΓΕΝΟΠ απορρίπτει προτάσεις για μίσθωση των μονάδων ή πώληση της παραγωγής τους σε τιμή κόστους ή με δημοπρασίες στους ιδιώτες και προτείνει να προκηρυχθούν και να παραχωρηθούν σε ιδιώτες επενδυτές τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στη Δράμα και την Ελασσόνα.
«Δεν είμαστε αντίθετοι να γίνουν επενδύσεις από τους ιδιώτες, όποιος θέλει και μπορεί ας τις κάνει», ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος. Προειδοποίησε πάντως ότι αν αύριο υπογραφεί συμφωνία με βάση τις προτάσεις που έχουν ακουστεί, «θα έχουμε σκληρές συγκρούσεις και απεργίες».
από tvxs.gr